Cherry-Crumble Cake

Imi place Crumble Cake. M-am gadit mult ce denumire o avea in limba romana, eu nu am gasit nimic, sa ma

inspir. O voi denumi tarta cu cireșe din aluat sfaramicios.

Bineînțeles ca își are originile in Germania, de fapt din Silezia, Polonia, regiune care pana in 1945 a aparținut in totalitate Germaniei. E unul din dulcele preferat al nemților. Acolo am si mâncat pentru prima oară Crumble Cake.

Si totusi, dupa atatia ani, la noi nu a ajuns. Nu o gasesc prin locurile pe care le frecventez , doar congelată la retailerii germani, iar calitatea e buna. 

Partea cea mai interesantă la aceasta prajitura sunt “firimiturile” de aluat. Dupa gustul si placul fiecăruia, acestea pot fi mari sau mai fine. Pentru cele mari se folosește unt rece, tăiat in bucati, care se amesteca cu faina si zaharul, folosind carligele de la mixer. In schimb, daca se doresc “firimituri” fine, atunci se folosește unt topit si se amesteca cu telurile mixare. Ingredientele amesteca si se prelucrează manual, adica se “dezlipesc”si se presară peste prăjitura, la final, cu mana.

Oricare varianta se alege, aluatul nu trebuie amestecat mult, deoarece devine tare. 

Si ca umplutura, orice fruct se dorește: mere, prune, cireșe. Fructe de padure, smochine, etc.

Eu am folosit cireșe de data asta. 
Iată ingredientele:
180 g unt

150 g zahar ( brun)

1 ou

1 praf de sare 

1 zahar vanilat

1 lingura scortisoara 

380 g faina

1 sfert pachetel praf de copt ( o lingurița)

1 borcan de cireșe 

Mod de preparare:
Se scurg cireșele de zeama.
Se pregătește o forma rotundă tapetată cu hârtie de copt. Se preincalzeste cuptorul la 160-175 grade, temperatura medie.

Se amesteca intr-un recipient zahar, unt, ou, sare di zahar vanilat.
Se adauga faina, praful de copt si scortisoara.
Se amesteca aluatul (cu ingredientele de mai sus), pana cand s-a incorporat făina si se formează firimituri.
Jumate de aluat se presează in forma de copt, ridicând aluatul usor, formând o margine.
Se adauga fructele.
Se presăra peste fructe restul de aluat.
Se lasa la cuptor aproximativ 45 de minute, de fapt pana cand prajitura devine rumenita, aurie. 
   
    
   
Am mancat-o calda, cu budinca de tapioca.

For German:

https://foodandlifestyleofablonde.wordpress.com/2015/09/13/704/

Love,

Anamaria

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s